Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 09:37 - Dir.bg изгоря в пожар
Автор: 0rth0d0x Категория: Новини   
Прочетен: 22922 Коментари: 33 Гласове:
42

Последна промяна: 15.03.2010 11:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Забравете за dir.bg! Няма го вече или поне за дълго време достъпът до сайта, клубовете, лафчето, пощата и десетките лични страници, качени на сървърите на дир-а ще бъдат недостъпни. Около 12 часа в събота пожарникари изляха десетки литри студена вода и врътнаха кранчето на един от най-старите и посещавани сайтове у нас. Без техническа мисъл те са успели да унищожат няколко от главните сървъри, на които се качва цялата информация, както и архивът, базирани в сградата на Телефонната палата. Сигналът за огъня е получен около 11 часа и 45 минути в събота. Според официалната информация пожарникарите са пристигнали на място за седем минути. Първоначално те разполагали с данни, че искра от съседно на сървърите помещение е подпалила кабел и огънят се е разрастнал към стая, в която били няколко от главните сървъри на дир-а. Огнеборците разбили вратата и се опитали да потушат пожара, заливайки техниката с вода. Дисковете дали на късо и угаснали безвъзвратно. Тепърва ще се установява дали са спазени всички изисквания за безопасност. Единственото, което обясниха от МВР до момента е, че огнеборците са действали професионално и са се опитвали да ограничат разпространението на щетите.
От събота десетки форуми и блогове в интернет се напълниха с коментари за спирането на dir.bg. Повечето от потребителите се чудят защо над подобна сериозна авария цари пълно информационно затъмнение – кратък материал за пожара беше пуснат единствено в столичен всекидневник.

Справка на „Разкрития” показа, че авария са дали двата от най-големите сървъра на dir.bg.

На единия от тях – ns2.dir.bg (194.145.63.13) се качва текущата информация. На на другия – ns.dir.bg (194.145.63.2) се базират архивите от блогове, постинги в клубове и лични сайтове. Практиката в подобни случаи е за всяка информация да се прави и копие в случай на авария. Все още не е ясно обаче доколко това е спазено и дали съдържанието на сървърите не е затрито завинаги. Няма данни и кога dir.bg ще заработи отново. В момента на главната страница излиза съобщението: „Уважаеми потребители, поради технически причини, страницата не е достъпна. Моля, да ни извините за причиненото неудобство.”

Източници на „Разкрития” разкриха, че десетките служители на dir.bg били в паника, защото никой не им казал кога отново ще могат да дойдат на работните си места. За момента те получавали неясното съобщение: „има техническа повреда, чакайте, ще ви се обадим!”

Причината за пожара е неумишлена, гласи официалното съобщение на МВР. В интернет обаче вече се появиха и съмнения, че има прекалено много случайности при пожара в Телефонната палата. Странен според тях е и фактът, че огънят е възникнал точно от мястото, където се съхранява информацията на dir.bg. Клубовете на дир-а от години са едно от местата, където различни „заинтересовани” пускаха анонимни разработки срещу хора от властта. Пак от там тръгна и сигнал, уличаващ премиера Бойко Борисов (по онова време главен секретар на МВР) във връзки с организираната престъпност. От dir.bg е стартирал и първоначалният линк, водещ към порно-клипчето на адреналинката Яна.

КОЙ РАБОТИ В НЕДЕЛЯ И КОЙ СПИ?

Втори ден най-големият портал Dir.bg не работи. Причината е пожар, избухнал вчера в Телефонната палата около 11:45. Тогава е подаден сигналът, който докарал 6 пожарни коли наоколо. Те са полели сървърите с вода и благодарение на това техниката е „изпушила“. Огнеборците не са съобразили, че по този начин блокират сайт с дневна посещаемост към 250 000. Водата е била лята обилно и без замисляне. „Сега ще им се скъса гьона на дир.бг да възстановят всичко и дано го имат на архив, което отчитайки обема на сайта, историята и милионите постове си е сизифов труд.“ – коментира читател във форумите на Бг-Мамма, единствената медиа, работила в неделя и отразила събитието до този момент.

Впрочем, Бареков също работи. Според сайта му www.bnews.bg, „пожарът е изпепелил техниката. Хората на Никито смятат, че причината е дефектен кабел. „24 часа“ споменават за пожара в Телефонната палата, но не правят връзката с Дир.Бг.

***

След полунощ някои медии се посъбудиха! Все пак е понеделник, време за „новини“!

Ето какво написа БГНЕС, цитирана от Стандарт:

Заради пожар в централата на телекома изгоряха сървъри, които поддържат няколко големи информационни компании. Това съобщиха шефовете на дружествата пред БГНЕС вчера.

Инцидентът станал в събота в дейта центъра на телекома (Център за съхранение на данни).

Пораженията са огромни. Подобно нещо не се е случвало в нито една страна в света – да изгори дейта центърът на най-голямата телекомуникационна компания, коментираха от засегнатите компании.

Като основна причина за тежкия инцидент се сочи липсата на адекватна противопожарна система.

Сред пострадалите е и най-големият български интернет портал Дир.бг. Вчера той бе недостъпен заради инцидента.

В същото време от гафове на БТК се оплакаха и други клиенти. Телекомът не пуска абонати да сменят оператора си, оплакаха се потърпевшите. До края на март ръководството е разпоредило да не се пренасят абонати към други мобилни мрежи. Причината обаче не е ясна. От това се оплакаха абонати на БТК (вече „Виваком“).

„Стандарт“ разполага с два констативни протокола, подписани от нотариуси. Те удостоверяват, че БТК не пуска клиентите си, избрали да запазят номерата си и да ги прехвърлят към друг мобилен оператор. Първият протокол е от 12 март. С него е удостоверено, че в търговски обект на БТК в Разград клиентът е получил отказ да бъде прието заявлението му за издаване на сертификат за преносимост. Мотивът е, че съществуват проблеми със системата и поради това сертификати няма да бъдат издавани за неопределено време. Така с неясни технически затруднения БТК „връзва“ абонатите, които искат да напуснат компанията.

Вторият протокол е от 8 март и касае същия проблем. С него нотариус удостоверява, че е посетил обект на БТК заедно с клиент на телекома. Там също обяснили, че отказват да приемат заявление за издаване на сертификат за преносимост на мобилни номера с мотива, че по указание на ръководството до края на март 2010 г. сертификати няма да бъдат издавани.

По десетки такива проблеми преди седмици беше сезирана и Комисията за регулиране на съобщенията от родна потребителска организация. Засега реакция от телеком регулатора липсва въпреки заявленията на скандалния председател Веселин Божков, че процедурата ще бъде опростена и ще се въведе принципът на „едно гише“. Т.е. потребителите ще отиват директно при приемащия оператор и той ще набавя необходимите документи за пренасяне на номерата.“



Източник: Разкрития.Ком

...
Принципно не съм привърженик на копи-пейста, но определено тази новина е най-заинтригувалата ме през последният месец.


Добавено в 11:05 часа.
На сайта може да се види следното изявление, което навежда на мисълта, че все пак няма да е дълга липсата на този портал.

"Уважаеми потребители,

В резулат на пожар бе унищожено основното оборудване на дир.бг. Всички данни на сървърите до пожара са записани паралелно на допълнително оборудване.
В момента тече възстановителна процедура.
Надяваме се в най-скоро време да сме заедно.
Искрено молим за вашето разбиране и търпение.
"




Гласувай:
42



Следващ постинг
Предишен постинг

1. menyanthe - Тези огнеборци не са ли чували, че ...
15.03.2010 09:40
Тези огнеборци не са ли чували, че има и пожарогасители, част от които биха били много по-малко вредни за техниката? Или са разполагали само с вода? Понеже другото излиза прекалено скъпо? :)
цитирай
2. miralyub - аха, затова стои само онова серв...
15.03.2010 09:41
аха, затова стои само онова сервизно съобщение:

Уважаеми потребители,

Поради технически причини, страницата не е достъпна.

Моля, да ни извините за причиненото неудобство.
цитирай
3. 0rth0d0x - Груба грешка, определено.
15.03.2010 09:42
menyanthe написа:
Тези огнеборци не са ли чували, че има и пожарогасители, част от които биха били много по-малко вредни за техниката? Или са разполагали само с вода? Понеже другото излиза прекалено скъпо? :)


Друг е въпроса дали точно огнеборците са го загасили с водата, ама...
цитирай
4. 0rth0d0x - Лошото е
15.03.2010 09:44
miralyub написа:
аха, затова стои само онова сервизно съобщение:

Уважаеми потребители,

Поради технически причини, страницата не е достъпна.

Моля, да ни извините за причиненото неудобство.


доколкото разбрах, че са изгорели и сървърите с бекъп-а.
цитирай
5. allbi - аха
15.03.2010 11:03
да светна милото
че е в траур :))
дир та дир ...
цитирай
6. 0rth0d0x - Успокой го, човека:)
15.03.2010 11:05
allbi написа:
да светна милото
че е в траур :))
дир та дир ...


Скоро ще оправят нещата, пуснаха съобщение по-случая:)
цитирай
7. gothic - Когато се случи нещо случайно, се ...
15.03.2010 11:05
Когато се случи нещо случайно, се озъртайте за неслучайности. Винаги....
цитирай
8. 0rth0d0x - надявам се да грешиш
15.03.2010 11:10
gothic написа:
Когато се случи нещо случайно, се озъртайте за неслучайности. Винаги....

защото е адски грозно, ако е истина.
Не че в България не сме свикнали на грозни неща...
цитирай
9. mikino - Хммм....
15.03.2010 11:20
А защо ли си мисля, че няма нищо случайно в тази държава???
цитирай
10. 0rth0d0x - А сега де, ха ха ха
15.03.2010 11:23
mikino написа:
А защо ли си мисля, че няма нищо случайно в тази държава???

Ти пък-какво говориш.
Рожби сме на Великата случайност:))))
За съжаление може да сте прави с готик...
цитирай
11. gothic - Дано да не съм прав де, щото вече ми ...
15.03.2010 11:27
Дано да не съм прав де, щото вече ми писна.....
цитирай
12. lado - Здравейте, юнаци! Пожарника...
15.03.2010 11:47
Здравейте, юнаци!
Пожарникарите спират първо тока, и после пускат водата.
В рамките на една седмица гасих заедно с тях 2 къщи в непосредствена близост до моята - първото нещо беше да прережат жиците.
цитирай
13. rpatel - Благодаря за информацията, аз се ...
15.03.2010 11:49
Благодаря за информацията, аз се чудих защо дир.бг не работи.
цитирай
14. 0rth0d0x - Здрасти, воеводо :)
15.03.2010 11:51
lado написа:
Здравейте, юнаци!
Пожарникарите спират първо тока, и после пускат водата.
В рамките на една седмица гасих заедно с тях 2 къщи в непосредствена близост до моята - първото нещо беше да прережат жиците.

Не знам,ама според мен едва ли са посмяли да резнат кабелите на целия комплекс на БТК или там к'вото беше...
цитирай
15. 0rth0d0x - Благодаря за коментара:)
15.03.2010 11:54
rpatel написа:
Благодаря за информацията, аз се чудих защо дир.бг не работи.

пак заповядай:)
цитирай
16. mikino - Айде сега пък...
15.03.2010 11:55
0rth0d0x написа:

Не знам,ама според мен едва ли са посмяли да резнат кабелите на целия комплекс на БТК или там к'вото беше...

М чи колко му е да ги срежат, пък то свързването лесна работа!
Някой лови риба в мътна вода...
Дано имат стабилна застраховка, поне да оправят щетите.
цитирай
17. 0rth0d0x - За съжаление можем само да гадаем, наистина...
15.03.2010 11:57
mikino написа:
0rth0d0x написа:

Не знам,ама според мен едва ли са посмяли да резнат кабелите на целия комплекс на БТК или там к'вото беше...

М чи колко му е да ги срежат, пък то свързването лесна работа!
Някой лови риба в мътна вода...
Дано имат стабилна застраховка, поне да оправят щетите.

Дано...
цитирай
18. demoniceye - Леле
15.03.2010 12:17
Освен п-ки заспали не знам к'во да кажа.
цитирай
19. panazea - Колко е крехко всичко
15.03.2010 12:58
и нетрайно! Защо ли си въобразяваме , че нещо може да се съхрани, щом за секунди може да се изпепели години труд!
цитирай
20. baimomchil - Ето ви още една гледна точка :)
15.03.2010 13:18
http://baimomchil.blog.bg/drugi/2010/03/15/dur-za-kira-ili-razsipiiata-na-edin-bg-inet-portal.511396

Паназеа - може да се съхрани, може и не е толкова трудно.
цитирай
21. daniel - Диб.бг не е толкова интересно...
15.03.2010 13:31
Повече ми е интересно какво се е случило с Българския суперкомпютър (IBM Blue Gene)струващ 6 милиона лева и който се помещава в същата сграда.
цитирай
22. tili - Ами като се знае
15.03.2010 13:36
кой е собственик на dir-a - не се учудвам никак... Ще видим или пък - няма да видим!
Войните си продължават!
цитирай
23. panazea - Ха ха,
15.03.2010 13:46
ще излезе , че целта не е дир.бг , а суперкомп , върху който искаха да съхраняват нашите писма и разговори две години, въпреки , че не ни подслушват?
Кого ли са записали и той е инсценирал пожара?
цитирай
24. xfire - на каква ли стойност им е застрах...
15.03.2010 14:29
на каква ли стойност им е застраховката? или някой се опитва да ги сплаши, защото то е ясно, че ако има нещо ценно ще има и бекъп на друго място
Във Варна така от един кабел изгоря архива със строителните разрешения на Кметство Приморски :))
цитирай
25. kaleidoskop - Некомпетентност навсякъде
15.03.2010 15:36
Навсякъде се напълни със съпартийци, близки и далечни роднини, любовници и пр. близки люде. Половината от тях не знаят защо са назначени тук и там и нямат съответната квалификация. А ако я имат, нямат акъл. Е, какво искате тогава, мили братя и сестри нещастни българи?! Че някой утре може цялата държава да запали.
цитирай
26. chiman - Ами..
15.03.2010 16:46
Да се оплачат от пожарникарите на др.Гоце...
цитирай
27. basst - Бейби, Това са огнеборци, не хак...
15.03.2010 18:04
Бейби, Това са огнеборци, не хакери....все пак!!! :)
Е, поне няма да страдам, че само моя комп изгоря в събота...ей, така се запали кабелчето, мониторчето...и айдеееее...... Така, че аз отново съм без комп и връзки със света, освен от работаааааааааааааа.....
Ще ми липсвате :)*
цитирай
28. karambol5 - Благодарствените писма и пакети ...
15.03.2010 18:08
Благодарствените писма и пакети към другаря Гоце !
Признавам си ,че това е ...нещо повече от неслучайно. И да - първо спират тока а после заливат с вода.Ама как ще спреш тока на суперкомпа ?
И все за некадърните им действия няма оправдание !
цитирай
29. vilidimova - Аха! :(
15.03.2010 18:17
Благодая за подробната информация!
цитирай
30. niker - И какво сега...
15.03.2010 23:12
.... моят пощальон е изгорял. Пощата ми имаше 30 мб поща и адресите на много колеги от унито. Това е гадничко, знаех си, че гугъл пощата е най - сигурна .
цитирай
31. spasunger - Леле...
15.03.2010 23:51
Лека му пръст на Дир.бг. Стискаме палци същото никога да не сполети Блог.бг...
цитирай
32. thedarkangel1977 - МИР НА ПРАХА МУ!
16.03.2010 03:27
МИР НА ПРАХА МУ!
цитирай
33. malkiatprintz - Чувал съм, че силни пожари, като ...
16.03.2010 03:37
Чувал съм, че силни пожари, като горящи петролни кладенци, например, могат да бъдат загасени единствено с много мощна експлозия :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив